Duurzaam

Top 10 Nadelen wasbare luiers

op de

Groei     Top10

Nadelen wasbare luiers

De voor- én nadelen wasbare luiers volgens Elise, n=1

Voor deze top10 hebben we Elise gevraagd de voor- én nadelen van wasbare luiers op een rijtje te zetten. De blog over de voordelen is al gepubliceerd. Natuurlijk willen we voor de aarde zorgen en kosten besparen, maar zijn wasbare luiers iets voor jou? Om beide kanten te belichten zullen we hier de nadelen bespreken:

1. Wassen. WassenWassen.

Als je wasbare luiers gebruikt vanaf het begin, dan draai je om de dag wel een extra luierwas. Naarmate je kindje ouder wordt, wordt dit minder. Na een half jaar waste ik nog maar twee extra wasjes per week. Gezien de hoeveelheid was die ik überhaupt heb met een huishouden van vier, zijn twee extra wasjes per week geen grote moeite meer. Kirsten geeft aan dat het wassen haar eerst vies leek, maar als je een aparte luier-was draait viel het haar erg mee. Ook omdat borstvoedingspoep zo de wasmachine in kan. Gebruik bij baby's die kunstvoeding of al vaste voeding krijgen een inlegvelletje in de luier. De ontlasting kan zo met het inlegvelletje weggegooid worden. De meeste inlegvelletjes kunnen een paar keer mee gewassen worden als ze alleen nat geworden zijn. Het beste is de luiers te drogen te hangen en niet in de droogmachine te doen. Zo blijft de kwaliteit van de luiers het langst goed en is het is natuurlijk het beste voor het milieu. Maar zelfs als je ze in de droger doet is het beter voor het milieu dan wegwerpluiers.

* Klik op het plaatje als je een wasmachine wilt bestellen bij Coolblue, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

2. Geld: Het is en blijft een grote investering in één keer.

Intotaal bespaard het honderden euro's. Maar voor gezinnen met een kleine portemonnee is dit één van de nadelen van wasbare luiers die heel serieus is, omdat ze niet zo makkelijk kunnen investeren in een startpakket. Vaak kost een pakket luiers tot zindelijkheid zo'n 850 euro. Meestal koop je deze in 2 maten. Als je de eerst alleen maat 1 aanschaft, dan moet je rekenen op minimaal 450 a 550 euro als startinvestering. Je kunt natuurlijk ook eerst proberen of het wat voor je is met een proefpakket. Reken dan op 70 a 100 euro. De luiers zijn overigens tweedehands goed te krijgen voor een redelijke prijs. En weer goed te verkopen zodra je kindje zindelijk is. Je kunt ook aanzienlijk besparen op wegwerpluiers door merken in de aanbieding te kopen of een huismerk (in de aanbieding) te kopen.

* Klik op het plaatje als je dit startpakket wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

3. Een wasbare luier is heel groot

En dat zie je om die schattige babybilletjes van je newborn. Aan het begin voelt dit enorm en zal je wat sneller naar een groter maat broekjes over moeten. Na een tijdje valt het niet meer zo op en als je baby groter wordt ziet het er wat normaler uit.

* Klik op het plaatje als je dit of een ander leuk broekje wilt bestellen bij HippeMensjes, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

4. Je baby heeft iets minder bewegingsvrijheid door wasbare luiers.

Een baby moet de spiersterkte opbouwen en heeft daarvan net iets meer nodig voor wasbare luiers. Wasbare luiers is niet slecht voor de ontwikkeling / heupen. Het schijnt zelfs een positief voordeel te hebben. Maar wij merkten wel dat onze kinderen net een paar weken later draaiden met wasbare luier om. Bij het kinderdagverblijf -waar ze wegwerp gebruiken- tikten ze die mijlpalen wel al aan.

* Klik op het plaatje als je dit boek wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

5. Bij ons werkte het kinderdagverblijf niet mee aan wasbare luiers.

Dus moesten we alsnog wisselen en ons kindje in een wegwerpluier aanleveren. Later mochten we ze wel in een wasbare luier wegbrengen, met waszak erbij. Overdag gebruikte het kinderdagverblijf dan wel hun eigen luiers en kregen we hem weer terug in een wegwerp luier.

* Klik op het plaatje als je dit pak luiers wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

6. Onderweg heb je iets meer spullen nodig.

Waar je wegwerpluiers, zoals het woord zegt, weg kan werpen, neem je de vieze wasbare luiers gewoon weer mee naar huis. Je tas wordt dus niet gedurende de dag kleiner. Wasbare luiers neem je handig mee in een “wetbag”, hoe vies de luier ook is, je tas blijft schoon.

* Klik op het plaatje als je deze wetbag of één met een ander printje wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

7. Vakanties zijn ingewikkeld met wasbare luiers.

Je weet niet altijd of je de was- en droog faciliteiten hebt om je vakantie door te komen. Of je sleept je een ongeluk aan alle spullen die je nodig hebt. Bij ons ligt de grens bij een weekend: een weekendje weg kan prima met wasbare luiers, bij een vakantie nemen wij wegwerp mee. Er zijn overigens ook wel ecologische wegwerpluiers: voor de middenweg.

   

* Klik op het plaatje als je deze ecologische luiers wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

8. Je moet het wassen even onder de knie krijgen.

Er zijn wat specifieke wasvoorschriften voor wasbare luiers (bijv. voorwas, geen wasverzachter, specifieke waspoeder). Niet heel moeilijk, maar je moet even uitvinden hoe jouw wasmachine werkt. Én: het drogen duurt best lang (minimaal 24 uur); een goed droogrek is noodzakelijk!

 

* Klik op het plaatje als je dit droogrek wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

9. Het voelt vies: poep in de wasmachine.

In de praktijk valt dit reuze mee: de poep gooi je al in de WC, doordat je kindje poept op het inlegvelletje. Alleen de restjes poep die aan de luier en wasbare billendoekjes komen gaan uiteindelijk de wasmachine in.

* Klik op het plaatje als je deze inleggers wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

10. Het verschonen duurt iets langer.

Afhankelijk van je wasbare luiersysteem. Wij gebruiken een tweedelig systeem en moeten dus twee dingen om dat kontje van ons kindje doen. Een baby ligt nog lekker stil, maar de beweeglijke dreumes niet meer. Het is een hele worsteling om die luier om te doen en dan ben je nog maar op de helft. Ook hier moet je wat handigheid in krijgen, inmiddels kan ik in alle mogelijke houdingen van de Dreumes zijn luier in no-time om krijgen.

* Klik op het plaatje als je dit verschoonmatje wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder dat het jou extra kost.

We zijn benieuwd wat jij vindt: welk van deze nadelen van wasbare luiers is voor jou de grootste? En al met al, wat kies je, wel of niet wasbare luiers? En wil je wel iets duurzaams doen, maar zijn wasbare luiers niks voor jou? Wij werken aan een top10 blog over duurzaamheid. Dan kan je kiezen wat wel bij je past! Want dat werkt het beste en elk stapje helpt:)

Ben je zwanger en ben je benieuwd wat je allemaal nog meer nodig hebt? Kijk dan hier en stel je eigen gepersonaliseerde babyuitzet lijst samen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *