Duurzaam Uitgelicht

Top 10 Duurzaam

op de

Groei     Top10

Duurzaam

Wil je duurzaam kopen en ben je op zoek naar tips voor duurzaamheid? Wij helpen je! We willen de planeet zo goed mogelijk bewaren voor de toekomst van onze kleintjes. Tegelijkertijd willen we natuurlijk ook graag comfort en mooie spullen. We zoeken samen naar een goede balans.

1. Koop tweedehands
Duurzaam betekent onder meer 'geproduceerd of verkregen op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast'. Voor tweedehands spullen zijn geen nieuwe grondstoffen nodig en met Marktplaats kun je bijvoorbeeld in de buurt zoeken, waardoor de belasting van transport op het milieu minimaal blijft. We hebben een uitgebreide Top10 Blog geschreven over Tweedehands en in onze Top10 Budget staan nog meer tips over tweedehands kopen. Je kunt zelfs inspiratie geven voor tweedehands verjaardagscadeaus.

* Klik op het plaatje voor een docu van VPRO over de nadelen van retourneren.

2. Bedenk of je iets echt nodig hebt
Het klinkt misschien als een open deur. Maar als je daar de tijd voor neemt, zal je merken dat je minder koopt. Meteen een goede bespaartip;). Maar het is ook fijn ivm retourneren. Want wat gebeurt er eigenlijk met al die geretourneerde pakketten? En in hoeverre belast het transport -dat vaak zorgt dat het pakketje binnen 24 uur bij jou thuis is- het milieu? Digitaal bestellen kan duurzaam zijn, als gericht koopt en ruimte geeft in de bezorgtijd. Als het kan bestel lokaal en met eten seizoensgebonden.

3. Geef je eigen spullen een tweede leven
Koop deels unisex zodat een tweede kindje het ook kan gebruiken, ook al heb je een jongetje én een meisje. Verkoop je spullen via Marktplaats of Vinted. Gebruik kleding om te ruilen voor een grotere maat of voor een ander geslacht bij KrijgdeKleertjes. Je kunt ook doneren, bijvoorbeeld aan Stichting Babyspullen of geef ze weg via gratis op te halen/ Facebook/ marktplaats. Tip: Je verloskundige weet vaak nog wel iemand die het goed kan gebruiken.

* Klik op het plaatje om naar de site van Stichting Babyspullen te gaan voor meer informatie.

   

* Klik op het plaatje als je het item wilt bestellen bij Bol.com, hiermee steun je onze website zonder extra kosten voor jou.

4. Gebruik wasbare of ecologische luiers 
Lees onze blog over de voordelen van wasbare luiers.  Dit maakt echt een duurzaam verschil, vooral voor de vuilnisbelt. We beseffen dat elke verandering ook wat kost, lees bijvoorbeeld onze blog over nadelen van wasbare luiers. Hopelijk vinden veel mensen het de moeite waard. Tegelijkertijd zijn we voorstander van dat je veranderingen maakt die bij jou passen. Het is al mooi als je één van deze 10 tips kan gebruiken. Tip: Er zijn ook ecologische luiers als wasbare luiers je te ver gaat.

 

 

5. Gebruik wasbare doekjes

Je kunt (als je thuis bent) washandjes gebruiken in plaats van snoetendoekjes en er zijn wasbare billendoekjes. Je kunt zo ver gaan als je zelf wilt. Bijvoorbeeld alleen wasbare billendoekjes gebruiken als het kindje geplast heeft, wat al heel veel scheelt.

 

 

* Klik op het plaatje om dit item te bestellen bij Bol.com. Hiermee steun je onze site zonder extra kosten voor jou.

 

* Klik op het plaatje als je het item wilt bestellen bij LazyLama, hiermee steun je onze website zonder extra kosten voor jou.

6. Koop houten speelgoed ipv plastic  
Koop stevig speelgoed dat langer meegaat. Koop houten speelgoed met het FSC keurmerk. Forest Stewardship Council is het eerste internationale keurmerk met strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer, gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het kent twee niveaus, waarbij FSC 100% garandeert dat het hout volledig uit verantwoord beheerde bossen komt.

 

 

7. Koop speelgoed bij goede doelen

Een andere mooie manier om voor de aarde en haar bewoners te zorgen is speelgoed kopen van goede doelen. Adopteer bijvoorbeeld een dier bij WNF en geef de knuffel cadeau. Of koop leuk speelgoed bij PlanToys. Het speelgoed merk PlanToys staat in het teken van aandacht voor de natuur, veiligheid en de ontwikkeling van kinderen. Het speelgoed van PlanToys bestaat enkel uit duurzame materialen en is geproduceerd op een ecologische en milieubewuste manier. De producten zijn gemaakt van natuurlijk rubberhout van rubberbomen die geen latex meer produceren. De overgebleven materialen worden ingezet voor de gerecyclede lijn genaamd PlanWood. Zo draag je dus spelenderwijs bij aan een ecovriendelijke wereld.

* Klik op het plaatje om dit item te bestellen bij WNF of naar plan toys te gaan. 

* Klik op het plaatje als je de douchekraan wilt bestellen bij Bol.com of het badje bij Babypark, hiermee steun je onze website zonder extra kosten voor jou.

8. Bespaar water en gas.
Wanneer je een kindje krijgt, gaat meestal je gas, licht en water gebruik omhoog. Een mooi moment om na te denken over hoe je daarop kan besparen. Je kunt voor iets groots gaan, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Denk ook aan de kleine dingen, zoals een badje zodat je niet het grote bad hoeft te vullen. Je kunt ook samen in bad gaan, erg gezellig! Denk ook aan een waterbesparende douchekraan.

 

 

9. Herbruikbaar verpakkingsmateriaal

Gebruik duurzaam verpakkingsmateriaal, zoals herbruikbare knijpzakjes voor fruit of yoghurt voor onderweg. Of voor als ze wat ouder zijn Bijenwas Wraps (Bijenwas Doek) om de boterhammen in mee te geven naar school. Je kunt natuurlijk ook letten op je voedselverspilling. Er zijn zoveel manieren om te verduurzamen. Het beste werkt om een eerste stap te maken met iets wat bij je past en bijvoorbeeld elke maand een (kleine) verandering door te voeren.

 

 

 

* Klik op het plaatje om dit item te bestellen bij Bol.com. Hiermee steun je onze site zonder extra kosten voor jou.

   

* Klik op het plaatje als je het item wilt bestellen bij Coolblue of Bol.com, hiermee steun je onze website zonder extra kosten voor jou.

10. Koop duurzame apparaten

Koop bijvoorbeeld een nieuwe duurzame wasmachine, die je zeker meer gaat gebruiken. Maar ook de vaatwasser zal waarschijnlijk vaker draaien, alleen al omdat je meer thuis eet. Denk ook aan een waterkoker die je kan instellen op een temperatuur van 37 graden, zodat je flesjes kan maken zonder telkens het water helemaal te laten koken.

 

 

Hopelijk heb je wat aan onze duurzaamheidstips! Vond je deze blog interessant? Mogelijk wil je dan meer blogs lezen uit onze duurzame categorie.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *